tirsdag den 29. september 2015

Kunst eller Kaos?

Foto: Sondrup Kunsthal. Af Carsten Ingemann

Denne klumme er i dag at læse i Århus Onsdags tillæg Syd, hvor jeg skriver om livet syd for Århus og i dette tilfælde om kunst i udkanten!

Hvis du tror abstrakt kunst ikke har noget slægtskab med naturen, så kan du roligt tro om igen!  Tænk blot på Jackson Pollocks kaotiske arbejdsmetode der i høj grad indgav værkerne et udtryk, som var de hentet direkte ned fra trætoppene!
Ufuldkommenhed og kaos kan altså skabe et æstetisk indtryk, sat i de rigtige rammer eller kontekst. Udfra den devise er jeg startet på et projekt, der som en spejling af den omliggende natur, skal udtrykke enkelhed og skønhed i kaos – uendelig natur i mødet med komprimeret struktur – og det på ganske lidt plads!!
Situationen er nemlig den, at jeg her på Vilhelmsdal udenfor Malling, hvor jeg bor og arbejder, har en ekstra oplevelse at byde på i år, da jeg af keramiker Karoline Illum Fricke har fået tilbudt at huse den lille, mobile Sondrup Kunsthal. Karoline Illum Fricke er ejer af Sondrup Kunsthal, der vil være opstillet her på gården i hele oktober måned, og her er besøgende velkomne til at lægge vejen forbi. Kunsthallen, som vil stå på bakken lige ved P-Pladsen, vil ved denne  lejlighed indeholde en installation af undertegnede og det er noget af en udfordring, når man som jeg er vant til at arbejde på lærred, nu at skulle skabe en oplevelse i så lille et rum (120 cm x 125 cm  i gulvplan og 135 cm i højden)  og samtidig få det til at række ud og gå i dialog med det omliggende naturområde med højt til loftet!
Jeg mener dog at have knækket koden: fremfor at genskabe et sèt landskab på et lærred, vil jeg forsøge at genskabe dets essens. Denne gang ikke med pensler, spartler og maling, men med naturens egne 'rekvisitter', omhyggeligt høstet, tørret, skåret og indfarvet og derefter sat i poetisk kontekst. Installationen får navnet Kunst eller Kaos?
Nu er der jo nok nogen der sidder og tænker SONDRUP KUNSTHAL? Hvad i alverden er det? Sondrup Kunsthal kan med Karoline Illum Frickes egne ord, betragtes som "en scene for den levende, nyskabende og eksperimentelle samtidskunst. Den kan bedst betegnes som en platform, hvor kunsten kan testes og afprøves i et utraditionelt miljø, helt tæt på publikum i lokalsamfundet. Det er med andre ord hensigten med Sondrup Kunsthal, at bringe kunsten ud til folket  – ud til hvor folk bor – Sondrup Kunsthal udmærker sig ved, at være mobil og vil derfor dukke op på uventede steder og skabe oplevelser til eftertanke." 
Samtidig med Kunsthallens ankomst og åbning starter den årlige event Spor Kunsten. SPOR KUNSTEN  Har også mange medlemmer Syd for Aarhus, så her er rig mulighed for at planlægge en Kunstrunde i dit eget nabolag og se hvad de professionelle kunstnere går og laver! Denne event er forresten også en kærkommen lejlighed til at få ryddet op i ens eget personlige kaos i atelieret. I den forbindelse kan jeg betro jer, at et af de oftest stillede spørgsmål ved disse værkstedbesøg er: "Jamen ihhhh så ryddeligt du har det her, ser her altid sådan ud"? Nej, det kan i lige tro der ikke gør, men her skal jo ligesom ryddes en sti gennem kaoset af lærreder, rammer, tuber, dåser, bøtter, kasser, podier og whatever, inden man kan slå dørene op. 
For at sammensætte sin egen personlige kunstrunde kan jeg også anbefale at gå ind på siden www.sporkunsten.dk og der planlægge hvilke kunstnere/værksteder man vil besøge. På GODSBANEN inde bag Musikhuset er der desuden fra 22. september en stor udstilling/Introduktion i området ved Spiselauget, hvor man kan se værker og præsentationer af hver enkelt deltagende kunstner, og få et gratis katalog med hjem til at planlægge efter! Og Kunsthallen står på Vilhelmsdal med Åbningsudstilling og SPOR KUNSTEN lørdag den 3. oktober fra kl. 11 - 17. 

Ingen kommentarer: