onsdag den 16. januar 2013

Råd mod Rådyr

Snart starter arbejdet i haven med alle de glæder det bringer med sig - men et gammelt problem skal tages i opløbet i år, har jeg bestemt: RÅDYR.
I år vil jeg gerne have roser igen, og jeg har udtænkt nye kneb! I mit store bed med Ingrid Bergmann Roser vil jeg prøve at stikke høje, kraftige grangrene, helt tæt og så de er højere end rosenplanterne. Rådyrene æder kun i bedet tidligt i foråret når skud og knopper er helt friske, det er selvfølgelig fordi der på den tid er knaphed på føde ude i mark og skov, og så lokker haverne mere. Jeg har en forventning om at det er en god metode, da dyrene sikkert ikke bryder sig om at stikke deres søde, bløde Bambi-snuder ind i en stikkende gren :-)

Grenene behøver ikke stå hele sommeren, dyrene kommer som sagt mest i det tidlige forår. Senere, i juni vil de søge ud i deres egne revirer, når der er føde nok derude. Gran da også kønt at se på og vil klæde rosernes grønne løv! I hvertfald kønnere og mere velduftende end alle de andre ting jeg har prøvet i årenes løb: Fåreuld, menneskehår, stanniolvifter, hjortetaksolie . . . uden det virkede i længere tid. Jeg vil bruge Normannsgran, den holder længst!

M.h.t. klatreroserne har jeg også en plan! Sidste år købte vi en stor kraftig Rose Lykkefund, som blev plantet ved et træ et sted hvor den nok så nydeligt kunne klatre op og slynge sig henover en sti og ned af et andet træ og dermed danne en rosenbue . . .  7-8 meterlange skud havde den, det hele tegnede fint - INDTIL en skønne morgen hvor alle skud var væk og tydelige rådyrspor i jorden rundt om planten talte deres eget sprog! I år vil jeg sætte en flettet pileskjuler rundt om rosen, den skal bare være så høj at dyrene ikke kan nå henover og gnave løs! Foran om pileskjuleren planter jeg et par store skovbregner, som vi har rigeligt af her. Hermed er rådet givet videre :-)

6 kommentarer:

Høneballehaven sagde ...

Håber du får held med at holde rådyrene væk. Det er træls, når de tager rosenknopperne, men værre er det når de fejer på de små nyplantede træer og knækker dem.
Jeg har også prøvet diverse råd - også hjortetaksolie, føj hvor det stinker, men hjælper desværre ikke længe. En trøst er det, at roserne får nye knopper, men ærgerligt alligevel. Sidste år tog de nogen af mine clematis, sneglene mæskede sig også i dem, det var surt.
Hilsen Lisbeth, Samsø

HAVELIV sagde ...

Din blog ser spændende ud, så jeg krydser lige dig af.

Du skriver om Lykkefund en vældig rose, selv har jeg to af dem , det eneste jeg syntes er synd, det er - de blomster kun den ene gang på året..
Super ide med at har man et træ lad den stå tæt derved så skal den nok klatre op i træet og så bliver det romantisk flot.
Hilsen Grethe

Marianne Selvig sagde ...

Tak, jeg samler nemlig til bunke! Må jeg bruge dig som kilde?

Morgensmil fra Marianne

Elin sagde ...

Kære Lisbeth, ja det er så ærgeligt når de har ædt det hele. Gik sidste år og glædede mig over 5 flotte Ingrid Bergmann med hver 6-7 store blomster - og så en morgen da jeg stak hovedet ud af døren: VÆK var de! Og de stod i krukker helt oppe ved bryggersdøren netop for at undgå rådyrene! Det nytter ikke . . .
Du er nu linket på min blogroll :-)

Elin sagde ...

Grethe, tak for din kommentar! Vi glæder os til at se om Lykkefund får lov at blomstre i år, så må jeg se om det hjælper med et mindre hegn, selvom det jo ikke er meningen at der skal hegn om en rosenbue :-)

Har du en blog? Eller er det en Google konto? Fandt ikke lige ud af hvordan det hang sammen med 'Irving'?

Elin sagde ...

Kære Marianne - du må endelig bruge mine råd og også gerne angive kilde!

Måske kan vi få startet ny debat om råd mod rådyr i haverne. Jeg var i 2004 med i en debat inde på ihaven.dk hvor bølgerne gik højt i debatten om rådyr i haven.
Alle var dog enige om at intet hjælper, måske lidt i nogle dage, men så vænner dyrene sig til den nye situation, lugt eller udseende på trickene, og så er man lige vidt.

Hegn skal der til men kønt er det ikke for det skal være over 180 cm hvis det skal holde dyrene ude :-)