onsdag den 8. marts 2017

Forår i Haven!


Denne blog er fra Aarhus Onsdag Syd, den 8. marts 2017. 

Så blev det marts og forårsmåneden er skudt i gang, vintergækker og erantis vælter op alle vide vegne og nu er frøposerne fra Isabella, Camilla  og  King's Seed også landet i min postkasse! Det er en fest at pakke alle de farvestrålende frøposer ud og rigtig line dem op på bordet i køkkenet, hvor nu også de gode, gamle kendinge af Havebøger er lagt frem og slået op de helt rigtige steder!!

For en del år siden var jeg endda meget entusiastisk og lavede både Potager og Parterre efter alle kunstnens regler, vi har også prøvet at pløje og harve et større stykke jord på ca 100 m2 for at være selvforsynende med grøntsager, men uden det helt store held, for duerne tog bønnerne inden de overhovedet nåede at spire, mosegrisene skubbede til rødbederne og sneglene åd både gulerødder og salathoveder!

Nu nøjes vi med to højbede og et drivhus! Drivhusets Glæder er mange – og den største lige nu, er måske at vi nu har et sted at sidde ude i naturen i al slags vejr! Hvor har jeg tit ærgret mig over, at måtte blive inde i huset p.g.a. vejret,  når man hellere ville ned og opleve dyrelivet ved søen, Løvfrøernes kvækken og de mange forskellige andefugle der er vendt tilbage for at yngle. Nu er det muligt hver dag at gå ned og sidde lidt, om det så regner eller blæser, så er der læ og en nogenlunde temperatur indenfor, i denne lille oase et drivhus er.

Og så kan man forresten have sine planter i fred derinde! Jeg plejer at have to rækker med jordbær, og sikke en fornøjelse det er! De blomstrer jo mindst en måned før dem der står ude i haven, bærrene bliver flot store, er altid helt rene og uden jord og frem for alt: Uden snegle! Så er der salaten. Her er plads til både Iceberg, almindelig hovedsalat og vild Rucola. Igen, altid ren, skyllet og sneglefri!

Så skal der selvfølgelig være plads til både tomater og agurker og en peberplante, som vi plejer at købe ude hos Rolskovs Planteskole i Tranbjerg! Euro Garden er Danmarks første low-cost gardencenter og et helt eventyrligt sted med alt hvad et havehjerte kan begære af planter, blomster og hele træer! Og alt til en ganske fornuftig pris, da de ikke vigter sig med gaveafdeling, pynt og nips og en masse personale. Der er også en gårdbutik i det store havecenter, Den Sicilianske Gårdbutik med frisk frugt og grønt og lidt delikatesser direkte fra Sicilien! Her købte vi også vores store, over 20 år gamle vinstok, en knudret sag der skyder meterlange skud år efter år, og sætter mange fine klaser med grønne druer hver sæson.

Udenfor i haven sker der også noget nyt hvert år! Hver gang vi fælder et træ, og der således bliver lukket lys ind i glemte og tilvoksede dele af haven,  dukker der gerne nye planter op, som har stået i stampe eller slet ikke har haft chance for at nå op i dagens lys, over en længere år-række. Sidste år dukkede der f.eks. en staude op i skovbunden, efter vi havde fældet flere skyggende træer og buske. En gammeldags Martagon lilje!  Spændende er det hvergang, og også på en måde lidt rørende, at se hvor livskraftige planterne er: på gamle luftfotos af gården, kan jeg se hvor der i tresserne har været staudehave, og hvor der har været bær buske. Området med ribs og stikkelsbær har jeg nu fået rimeligt afdækket, men ikke den gamle staudehave.
Utroligt at en sådan staude kan overlever år efter år, i ca 40 - 50 år må det være - i skygge og uden at blomstre, for så at komme ud af dvalen når de første solstråler i mange år rammer deres voksested. Det kan man i sandhed kalde livsbekræftende!

Ingen kommentarer: