onsdag den 28. september 2016

Nu med opskrift!


Denne klumme er i dag at læse i Århus Onsdags tillæg Syd, hvor jeg skriver om livet syd for Århus og i dette tilfælde om at holde høns!
I disse tider med fokus på mere grønt og mindre kød, selvforsyning og havebrug, halal og paleo, kan man godt sende en tanke tilbage til tiden hvor vi holdt høns! Det var et rent tilfælde at vi fik høns, faktisk fulgte de med en særdeles fordelagtig hushandel, hvori der indgik en udstoppet polarræv, en ældgammel robåd, en udtjent campingvogn - og altså: et hold høns! Som vel at mærke boede i campingvognen!
Det hele startede da også meget hyggeligt. Vi kom af med campingvognen og fik hønsene (elleve hvide sussex) indlogeret i et dertil indrettet hønsehus – så vidt så godt!

Mindre sjovt var det da hønsene fandt på at gå med på tur, når vi travede boligområdet tyndt hver søndag formiddag, efter os gik vore fire katte, og bagefter trippede hønsene på een lang række! For ikke helt at blive the talk of the town fandt vi på en løsning, der gik ud på hurtigt at spurte ud af bagdøren, om i genboens have og videre derfra, inden kat og høns havde opdaget noget!

Så kom tiden med besøg af ræven! Der mistede vi så det første hønsehold, dog uden vi mistede interessen for at holde fjerkræ! Nye kyllinger blev indkøbt og installeret under en varmelampe. De voksede op blev til det hold høns som måren tog af dage en sensommernat. Et trist syn var det at komme ind i hønsehuset en morgen og se de to resterende høns sidde på pinden, rystende af skræk, på gulvet lå afbidte hoverder og fjer - et sikkert tegn på besøg af mår eller lækat!

Så blev tredje hold høns anskaffet, og det gik fint med dem indtil Store Slagtedag, hvor det endelig lykkedes os at få lov at spise egne høns! Jeg kan tydeligt huske hvor tilfredstillende det fatisk er, at spise et helt måltid hvor alt var ef egen avl! Til forret blåmuslinger hentet i havet nede for enden af vejen! Derefter en lækker kylling, kartofler, gulerødder og salat fra haven! Alt af bedste kvalitet, økologisk og ganske gratis! Vi fortsatte da også med høns et par år endnu, men kun indtil den dag de tiltrak rotter! Så var det sket med høns i haven, men det er en helt anden historie.

Der findes dog også andre arter af høns, høns man ikke behøves at bekymre sig om, vande og fodre! Her på stedet har vi tre slags: Blishøns, Grønbenet Rørhøne og Fasaner! Det er de sidste der er interessante! Fasanhaner og høner, er, udover at de pynter gevaldigt i haven i deres flotte fjerdragt, en usædvanlig god spise, især brystet, som kan tilberedes ligesom Wienerschnitzel! Husk at pille haglene ud først!

Fasan Bryst stegt som Wienerschnitzel (2 personer)

2 Fasanbryster  ·  1 Æg  ·  Lidt Mel & Rasp  ·  Salt & Peber  ·  Citron  ·  Revet peberrod  ·  Kapers  ·  Smør til stegning,

Fasanbrysterne vendes i æg og mel med rasp. Krydres med salt og peber, steges derefter på panden  i smør, ca. 4 min. på hver side, ved god varme. Fasanbrysterne pyntes med citronskiver, derpå revet peberrod og kapers.

Tilbehør : Pommes Frites eller råstegte kartofler med frisk rosmarin og kogte rødbeder i små tern, vendt i Citronolie.

3 kommentarer:

Anonym sagde ...

Ak, ak, ak! Sikke en historie! Men fasaner smager godt og er også en af mine yndlingsspiser. Kender du fasan à la Toulouse Lautrec? Man pocherer den hele, flåede fugl i (hønse)fond og hvidvin (Bourgogne Alligotè er især god). Laver en sauce af suppen og spiser løse ris med saffran til.
Velbekomme
Jytte
www.danishknitdesign.com

Simon Hansen sagde ...

Hej med dig!

Du har nogle rigtigt flotte billeder på bloggen og jeg tænker derfor, at du måske kunne være interesset i at deltage i FlowerAwards 2016? Du er i hvert fald meget velkommen!

Her: FlowerAwards2016

Elin sagde ...

Tak Simon! Jeg har dog ikke så mange fotos af blomster. Fotograferer est landskab.
Men jeg fandt dog et af sommerens sidste buket!