lørdag den 27. juli 2013

Grønne Gæster

Der sidder en Grøn Løvfrø i mit Rosenbed. Det må den gerne! Om sommeren kan løvfrøerne, som ikke bliver mere end  4-5 cm. , lide at opholde sig i buske eller høje urter med sol. Her kan de være meget svære at få øje på. Lettest er det i diset solskin hvor de gerne sidder gerne nær blomster, som tiltrækker insekter.

Løvfrøen er gået meget tilbage. Den er forsvundet fra 97 % af de vandhuller, hvor den fandtes i 1950 ! Tilbagegangen er nu stoppet, og den samlede danske bestand er nu på vej frem igen.
Tidligere var den største trussel opfyldning af vandhuller, nu er det mere tilgroede og overgødskede vandhuller. Udsætning af fisk i vandhuller har måske i de seneste år været den vigtigste årsag til tilbagegang.
Løvfrøen er listet som opmærksomhedskrævende på den danske gulliste 1997. Betegnelsen angiver, at arten gennem de sidste 20 år er gået betydeligt tilbage, eller at dens levesteder er indskrænket betydeligt. 

Vi har en fin lille bestand her, og møder dem jævnligt i haven, hvor de sidder helt stille og villigt lader sig beundre og fotografere :-)

onsdag den 24. juli 2013

En Meget Lyserød Rose

Midt i mit Rosenbed - som er et bed med kun mørkerøde Ingrid Bergmann roser - er der nu dukket denne skønhed op! Roserne er købt hos BILKA som barrodede roser, og blev plantet tidligt, i starten af maj, og der var problemer med nogle af dem, som ikke havde 'overlevet' transporten, og var gået rent i stå. Denne rose, tror jeg, har mistet sine bærende skud, og er begyndt at skyde fra under podestedet. Men hvad er det så for en sort der er dukket op her? Den er virkelig smuk, næsten for perfekt at se på, og kronbladene er helt vidunderligt formede, afrundede, uden flige og svagt årede. Farven? Ja, den er lysende lyserød, som en kattetunge!!!

Da jeg først opdagede den lyserøde, var det med noget blandede følelser, og første indskydelse var da også at fjerne den omgående! Jeg mener, dette bed er altså rent Ingrid Bermann, et meget planlagt bed med kun mørkerøde langstilkede og mørkerøde Mini Roser som bunddække. Men nu nænner jeg ikke at flytte den, det bliver først når den er blomstret af. Den passer ikke ind, farverne er ikke specielt gode sammen, men DEN  LYSER OP og blomstrer helt overdådigt, med blomster så store som frokosttallerkener! Og den dufter! Den ser ikke ud til at remontere, der er ikke flere knopper eller nye skud, så måske bliver der faktisk ikke flere end disse 4 flotte fejlskud :-)  

Er der nogen af jeg læsere her på bloggen der véd, hvilken sort det er? Så vil jeg blive glad, og måske ligefrem købe nogle flere, for smuk det er den!

Kanotur på Aarhus Å


Årets første Kanotur gik fra Brabrand Sø til Mølleparken midt i Aarhus C og tilbage igen. Vi mødte kun én enste kajakroer på hele ruten, en skam at ikke langt flere har fundet ud af, at vi her har en rigtig god mulighed for fritidsoplevelser i naturen! Det er afslappende, smukt og nogle steder næsten som at være i vild natur på Gudenåen, at sejle her på åen, hvor man mange steder er totalt omgivet af sivskove og enge med dyr. Også på åen er der dyreliv: Ænder med ællinger pilede rundt, blishøns, rørhøns og Fiskehejre.




Ved det gamle 'Huset', nu spillestedet ATLAS, er der en helt vidunderlig Cafe og restaurant, RÅBar, Århus første Raw Food Cafe, der rusker op i byens Cafe Liv og Take Away Kultur. Her kan man fortøje sin kano til en bro ved bredden, og sætte sig ind og spise frokost!

"Vi er en 100 procent økologisk café, fordi vi tror på, at sund og økologisk mad skal være standard og ikke blot et nicheprodukt. Det skal være lækkert, sundt og til fornuftige priser.








Her sluttede turen, ved Brabrand Sø. En anden gang vil vi prøve Brabrand Sø rundt, det vil også være en spændende udfordring.

lørdag den 20. juli 2013

Ting man kan lave Ved Søen

Irish Coffee i Flagermusenes skær . . .
Eller en lille Artifact - et lejrbål?


torsdag den 18. juli 2013

tirsdag den 16. juli 2013

Vildt Ragout af Sommerbuk



 Bukkejagten  sluttede i går ved solnedgang.
Vi fejrede dagen i stilfærdighed med en Vildt Ragout fra sommerbukken, 

grønt fra haven og en god Amarone :-) Vildtkød har vi altid i fryseren,
da vi kender en jæger. Jeg bruger bov, eller rester fra dyreryg eller kølle.
Her har jeg brugt rester fra køllen vi fik til Sankt Hans.

500 g vildtsmåkød i store tern
250 g bacon i tern
2 hakkede løg
2-3 gulerødder i tern
2 bladselleristænger i tern
200 g blandede svampe
1 dl rødvin
4 dl bouillon
1 dl Creme Finé
2 laurbærblade
5 knuste enebær
1 stængel frisk timian
salt & peber





Steg bacon i en stor tykbundet gryde. Brun vildtkødet på alle sider i baconfedtet, lidt af gangen så pandens temperaturen ikke falder for meget.  Svits løget sammen med kød og bacon. Svits gulerødder, bladselleri kort på en pande og kog den af med vinen i et par minutter. Hæld blandingen over kødet, tilsæt bouillon, fløde og vand nok til lige at dække kødet. Tilsæt laurbærblade, timian og enebær. Smag til med salt og peber og lad gryden simre meget stille i ca. 1 time. 2 timer hvis kødet er fersk.

Servér med kartoffelmos og rosenkål.

mandag den 15. juli 2013

Polenta i Farver

 
Polenta i Farver
Bring vandet i kog i en høj gryde. Tilsæt saltet og rør så majsgrynene i med en stor grydeske. Det skal foregå langsomt og lidt efter lidt, så kogningen ikke afbrydes, for så bliver der nemt klumper.
Kog majsen efter opskriften på posen. Minut Polenta  – f.eks. den italienske Divella Polenta er rigtig god. Når polentaen er kogt deles den op i 2 portioner, den ene blandes med kogt spinat den anden med smør og hakkede salvieblade. Man kan også lave en rød polenta med rosenpaprika og finthakkede røde pebre.

Læg polentaen ned i en form, f.eks. et lavt, firkantet fad, ovenpå husholdningsfilm. Lad den afkøle i køleskab gerne et par timer.



Vend den møre polenta ud på et fad eller et træbræt og skær den ud i passende stænger, eller stik den ud med små runde forme.  
Nu kan skiverne steges, grilles eller gratineres i ovnen og serveres som tilbehør til kødretter.
Polenta egner sig fortrinligt som tilbehør til alle vildtretter.

Tips: Man kan også komme f.eks. hasselnøddeolie i kogevandet.

Variationer: I Italien serverer man tit friskkogt polenta sammen med løgringe stegt i rigeligt smør.
Man kan også riste tynde baconskiver sprøde i olie eller sautere friske salvieblade et øjeblik i stegefedt og hælde det over polentaen, lige inden den serveres, eller man kan lægge gorgonzola rørt sammen med smør mellem to lag polenta.

Peanutsalat

Peanutsalat m. rosiner og majs
4 personer

1 dåse majskerner * (hæld ikke vandet fra)
1 pakke rosiner Sunmaid
1 pose peanuts, saltede

Bland alle ingredienserne til salaten og det smager som en million!




Salat med Limabønner

Salat med Limabønner
4 personer

125 g. store tørrede hvide bønner, lagt i blød natten over, kogt møre ca. 40 min. og dryppet af.
225 g. tynde kogte grønne bønner,
evt. delt halvt over
5-6 store skyllede bøftomater i både
1 pillet hakket løg (evt. rødløg)
1 renset groft snittet fennikel
150 g. feta eller mozzarellaost i tern
1 dl. friske skyllede basilikumblade
Pynt: sorte oliven uden sten

Bland alle ingredienserne til salaten, anret dem derefter på et stort fad


søndag den 14. juli 2013

fredag den 12. juli 2013

Lille Restrup Hovedgaard


Nyt link her på siden til et dejligt sted i Himmerland: 

Lille Restrup Hovedgaard er en  spændende gammel herregård med middelalderhistorie og Christian den Anden som tidligere ejer. Stedets sjæl, omkranset af romantik, idylliske omgivelser og historik bevirker, at mange brudepar booker hele stedet med alle tjenester og faciliteter for at få den fulde stemning af herregårdsbryllup. Vi er et ideelt sted til private arrangementer, bestyrelsesmøder og seminar, samt tilbyder vi mange spædende aktiviteter. Læs mere her: restrup.dk

onsdag den 10. juli 2013

Beton i Haven

Så kom jeg endelig i gang med betonstøberiet! En idé jeg har gået med længe, efter besøg på det skønne Lauran Kauppa i Väksjø i Finland for efterhånden mange år siden. Skønt mest interesseret i de store trædestenfliser med bladmønster som jeg så deroppe, var det ikke hvad jeg startede op med, det må vente til en dag hvor jeg kan lave flere fliser på én gang.

Sammen med en veninde startede jeg op med at lave en blanding af lige dele Cementpuds og Grovbeton. Det er hårdt arbejde at blande og røre, når jeg en dag skal lave fliserne vil jeg helt sikkert bruge blandemaskinen. Denne gang skiftedes vi til at røre med en stor spartel.


Et stort blad fra en Burre blev lagt henover en passende bunke sand, betonen fordelt henover, glattet ud, og så på med et stykke plast. Plasten lod jeg ligge 8 dage, 3 skulle være nok, men vi var på ferie og hærdningen bliver bedre jo længere og langsommere tørretid.

Her er plasten taget af, betonskålen vendt og bladet kan nu trækkes ud af formen. Et lille krukke, en kugle og et stjernerelief blev det også til.



Så skal tingene rengøres og sand og betonknaster slibes og børstes af.

Patinering med min egen blanding af irgrøn ude-acrylat.

Når man først er i gang med at male . . .

   Et lille Fugle B(l)ad til Haven!

mandag den 8. juli 2013

Kunst og Bobler på Vilhelmsdal

Kunst og Bobler, nye skulpturer udenfor og mange nye værker i Galleriet. Alle er Velkomne Lørdag den 13. juli kl. 15 – 17. Udstillingen er åben i juli - fredage, lørdage og søndage kl. 13. – 17. Se mere på: www.vilhelmsdal.dk

tirsdag den 2. juli 2013

Sommerudstilling på Vilhelmsdal 2013




Velkommen til * Champagne * Fernisering * Lørdag den 13. juli kl. 15 – 17.
Udstillingen er åben 13. juli - 28. juli  fredage, lørdage og søndage kl. 13. - 17